Miniomsorgen

Barn og familie

Astrid Lindgrens univers

Astrid Lindgren-statue i VimmerbyAlle nordmenn har et forhold til Astrid Lindgren og alle hennes karakterer.

Astrid Lindgren sine bøker har inspirert en hel verden og tatt oss alle med inn i barnas fantasiverden. Der har vi møtt karakterer som Emil fra Lønneberget, Ronja Røverdatter og Pippi Langstrømpe. Vi lærte at jenter kunne være så sterke de bare ville, og at gutter kunne ha et hjerte av gull selv om de var rampete som få.

Lindgrens liv

Lindgren har kjent på det å være menneske. Hun vokste opp på en prestegård sammen med sine foreldre og hennes tre søsken Gunnar, Stina og Ingegerd. Hun jobbet i Vimmerbytidningen og var ikke mer enn 18 år da hun ble gravid første gang med sin sjefsredaktør. Barnet ble født i København hvor man ikke måtte oppgi barnefarens navn ettersom hun hadde avslått sjefsredaktørens frieri.

I 1941 flyttet hun til Dalagatan 46 i Vasastaden, med fin utsikt over Vasaparken. Treromsleiligheten var like lite jålete som hun var. Hun var en dame som satte pris på de enkle tingene i livet, og visste å glede seg over dem. Hun visste også hvordan hun skulle verne om sitt privatliv. Det var ikke hun som var viktig, det var hennes historier.

Lindgren som forfatter

Sin utrolige fortellerevne har hun arvet fra sin far, som også var veldig dyktig på å fortelle og skape karakterer, miljø og situasjoner som alle kunne identifisere seg med. Fortellingene hans har også fått stor plass i Lindgrens egne historier som er inspirert av hennes egen oppvekst hvor foreldrene var til stede for barna og ga dem fritt spillerom til å utforske verden på egenhånd.

Det ikke mange visste var at når Lindgren debuterte var hun inne i en av vanskeligste periodene i hennes liv og skrivingen var hennes flukt fra en vanskelig virkelighet.