Miniomsorgen

Barn og familie

Skal du kjøpe leker i julegaver?

Det å handle leker i gaver, enten det er til jul eller andre anledninger, kan være en prøvelse. Her får du noen tips til hva du kan tenke på.

Leker er ikke det det en gang var, noe som bekreftes bare med en titt inn i en hvilken som helst lekebutikk. Den tekniske utviklingen har sørget for at vi har bamser som snakker, dukker som går og viser følelser. Det er plastikk over hele linja og selv de gamle favorittene er endret.

Sikkerhet

Når du skal kjøpe leker til barn er det viktig å tenke på sikkerhet og en måte å gjøre dette på er å ha kunnskap om både barna og lekene. Hvilken alder er barna? Er det små barn under 3 år må du ta høyde for at de stapper alt i munnen, med andre ord må du ikke kjøpe leker med for små deler. Kjøp gjerne store ting med klare, sterke elementære farger, ettersom det appellerer til barna. Det må gjerne være en leke som også kan lære dem noe, men husk at det må være tilpasset barnets alder.

Det vil som regel stå en liten lapp med anbefaling på esken, når det kommer til alder. Husk også at det kan være giftstoffer i lekene og om det er leker som skal være mye i munnen, eller mye i kontakt med hendene som gjerne også kommer i kontakt med munnen på et eller annet punkt, bør du sjekke innholdsfortegnelsen.

Er leken solid og tåler den hard medfart, eller er det fare for at de vil bli ødelagt og dermed utgjøre en fare for barnet? Er det for eksempel glassdeler som kan knuse? Det er spesielt viktig i forhold til barn fra 0 til 6 år, en alder der lekene får hard medfart og virkelig bør tåle mye. Det finnes forskjellige steder som selger pedagogiske leker som passer til de forskjellige aldrene, for eksempel Riktige Leker og Sprell. Der vil du også få god veiledning når du skal velge leker.

Følg med på trender

Sett deg inn i hva som er trendy for barn i de forskjellige aldrene som du skal kjøpe gaver til. Hello Kitty, Frost og Albert Åberg er gjerne ting som er veldig populært i forskjellige aldersgrupper. Alle de forskjellige Disney konseptene er populære hver gang de slipper nye filmer, eller gamle filmer på nytt. Hvert barn tiltrekkes av forskjellige ting. Noen liker Pippi Langstrømpe, mens andre foretrekker Emil fra Lønneberget og dette trenger ikke være så kjønnsbestemt som det kan høres ut.

Research

Glem ikke å gjøre research før du skal kjøpe lekene. Det kan finnes mye informasjon om lekene og folks erfaringer med lekene på nettet. Men vær også obs på at det er ikke alltid alle er like ærlige. Det viktige er at du danner deg et bilde av hvilken leker som er best for de som skal motta gaver fra deg.

Så det er med andre ord litt å tenke på før du kjøper gaver!